Göle Tarihçesi

Göle Tarihçesi

Göle, 1551 de Erzurum a, 1579 da Kars eyaletine bağlanmıştır. 1830 da merkezi Dedeşen köyü olarak Çıldır Sancağına, 1866 da bucak merkezi statüsüyle Ardahan kazasına bağlanmıştır.

1878 de Rus işgalinden sonra ise, kaza merkezi Merdinik köyü (şimdiki ilçe merkezi) olmuştur.

İlçe; Kazım Karabekir Paşa kuvvetleri ve milislerce 30 Eylül 1920 de Rus işgalinden kurtarılmış ve kırk yıl süren esaret altından çıkmıştır. Bu tarihten 1992 yılına kadar Kars iline bağlı bir ilçe olan Göle, 1992 yılında Ardahan iline bağlanmıştır.

Göle ilçe merkezinde belediye teşkilatı 1926 da kurulmuştur.

Son olarak, 27 Mayıs 1992 tarihinde 3806 sayılı kanun ile Ardahan iline bağlanmıştır.

İlçenin sınırları kuzeyinde Ardahan ili, güneyinde Kars ın Selim ilçesi, doğusunda Kars ın Susuz ilçesi, kuzey batısında Erzurum un Olur ilçesi, güney doğusunda Kars ili, güney batısında Erzurum un Şenkaya ilçesi ile çevrilidir.

İl merkezine olan uzaklığı 45 km dir. İlçe merkezi ortalama rakımı 2038 metre olan düz bir alana kurulmuştur. Köyler ise kısmen düz ve kısmen de engebeli arazi üzerine yerleşmiştir.

İlçenin toplam yüz ölçümü 1420 Km2’dir. Arazinin bir kısmı orman örtüsü ile diğer kısımları ise çayır ve mera ile kaplıdır.

Ardahan ormanlarının yaklaşık %65 i Göle ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin her tarafı yeşil olduğu için Yeşil Göle adını almıştır.

Kışları uzun, çok sert ve soğuk, yazları ise ılık ve yağışlı geçen karasal iklime sahiptir. Kış aylarında soğukluk -30 ya da 35 dereceye kadar düşer.

Çok sert geçen kış aylarında yağan karın kalınlığı en az bir metreye ulaşır.

Göle ovası, çukurluğu nedeniyle kış boyunca kimi zaman sisli günler geçirir. Yaz aylarında ise sıcaklık 25-30 dereceye kadar yükselir.

Göle, nüfus ve yüzölçümü bakımından Ardahan ın en büyük ve en önemli ilçesidir. İlçede 53 köy vardır.

Belediyesi olan sadece Köprülü beldesidir. Göle ilçesi bir ilçe belediyesi, dört mahalle, bir adet belde belediyesi ve 53 köyden ibarettir.

Oba ve benzeri yerleşim birimleri bulunmaz.

​GÖLE’NİN COĞRAFİ YAPISI

İlçenin sınırları kuzeyinde Ardahan ili, güneyinde Karsın Selim ilçesi, doğusunda Karsın Susuz ilçesi, kuzey batısında Erzurum’un Olur ilçesi, güney doğusunda Kars ili, güney batısında Erzurum’un Şenkaya ilçesi ile çevrilidir.

İl merkezine olan uzaklığı 45 km dir.

İlçe merkezi ortalama rakımı 2038 metre olan düz bir alana kurulmuştur.

Köyler ise kısmen düz ve kısmen de engebeli arazi üzerine yerleşmiştir.

İlçenin toplam yüzölçümü 1420 Km2’dir.

Arazinin bir kısmı orman örtüsü ile diğer kısımları ise çayır ve mera ile kaplıdır.

Ardahan ormanlarının yaklaşık %65i Göle ilçesinde bulunmaktadır. İlçenin her tarafı yeşil olduğu için Yeşil Göle adını almıştır.

Kışları uzun, çok sert ve soğuk, yazları ise ılık ve yağışlı geçen karasal iklime sahiptir.

Kış aylarında soğukluk -30 ya da 35 dereceye kadar düşer. Çok sert geçen kış aylarında yağan karın kalınlığı en az bir metreye ulaşır.

Göle ovası, çukurluğu nedeniyle kış boyunca kimi zaman sisli günler geçirir.

Yaz aylarında ise sıcaklık 25-30 dereceye kadar yükselir.

Arazi Yapısı : İlçemiz Merkezi ortalama rakımı  2030 metre olan düz bir alana kurulmuştur.

Köyler ise kısmen düz ve kısmen de engebeli arazi üzerine yerleşmiştir. İlçemizin toplam yüzölçümü 1420 Km2’dir.

Arazinin bir kısmı orman örtüsü ile diğer kısımları ise çayır ve mera ile kaplıdır. İlçemizde tarımsal ürün olarak arpa, buğday ve patates yetiştirilmektedir.

İklimi : Kışları uzun, çok sert ve soğuk, yazları ise ılık ve yağışlı  geçen karasal iklimine sahiptir.

Çevre : İlçemiz kuzeyinde Ardahan İl Merkezi, güneyi ve doğusu Kars İli (Selim, Sarıkamış, Susuz ilçesi) , batısında ise Erzurum İli (Şenkaya, Olur ilçesi), kuzey batısında Artvin ili (Şavşat ilçesi) ile çevrili olup, İl Merkezine uzaklığı 42 Km’ dir.