Eskidemirkapı Köyü

Eskidemirkapı, Ardahan ilinin Göle ilçesine bağlı bir köydür.
Tarihçe
Demirkapı ismi; günümüzde ki Eskidemirkapı ve Yenidemirkapı köylerinin bulunduğu yerlerin adıdır. Bilinen ilk kayıtlara göre;1885 yılında Alman haritacı Richard Andree tarafından yapılan haritada Türkçe "Damir Kapy" olarak kayıtlara geçmiştir.Bu nedenle köyün kuruluşundan beri aynı adı taşıdığı düşünülmektedir. 
Köy; Büyük Selçuklu İmparatoru Alp Arslan tarafından 1064 yılında fethedilmiş ve 1073-1092 yıllarında Selçuklu İmparatoru Melikşah döneminde bölgeye gelen Türkler tarafından yerleşime açılmıştır. 16 yüzyılda kalıcı olarak Osmanlı imparatorluğu topraklarına katılan bölge Çıldır Eyaleti idaresine dâhil edildi. 93 harbinde Çarlık Rusya tarafından işgal edilen Göle bölgesinde birçok yerleşim yeri boşaltılarak değişik etnik kökenden aileler yerleştirilmiş ise de Eskidemirkapı köyünde yerli Türk halkı nüfusunun varlığı devam etmiştir. Bu nedenle o dönemde Eski demirkapı adı kullanılmaya devam etmiştir.
1886 yılında Ruslar tarafından yapılan nüfus sayımında köy nüfusu 93 yerli halk olarak kayıtlara geçmiştir. 1889 yılı Rus kayıtlarında ise Kürd Demirkapı olarak geçmektedir.1928 yılında yayımlanan köylerimiz adlı kitapta bilinen ilk ismiyle Eskidemirkapı olarak yayımlanmıştır.
Coğrafya
Köy, Ardahan il merkezine 57 km, Göle ilçe merkezine 13 km uzaklıktadır.